Unique Cycling: exclusieve Elfsteden-fietsvakanties in Friesland

Fietsenmakers maken van fabrieks e-bikes superieure elektrische fietsen

WOLVEGA (NL) – Fietsvakantiespecialist Friesland Holland, een onderdeel van het Fries bureau voor toerisme, maakt samen met rijwielzaken het ‘ebiken’ nog leuker dan het al is. Standaard elektrische fietsen worden op punten als comfort, veiligheid en uitstraling geoptimaliseerd op basis van ervaringen van pechhulpverleners en gasten die een e-bike testarrangement hebben geboekt.

Directeur Albert Hendriks: “Op dure e-bikes, elektrische fietsen van € 2.500,- tot € 3.500,-, worden om prijstechnische redenen niet altijd de beste componenten gemonteerd, terwijl de berijder die wel verwacht. Testende gasten hebben vooral commentaar op lastig te verstellen sturen, wiebelende zadels, plakkerige kunststof handvatten, instabiele standaards en minderwaardige banden. Onderdelen die comfortbepalend zijn, die het fietsen wel of niet aangenaam maken. Wij laten de minder goede onderdelen door dealers vervangen voordat de fietsen de weg op gaan. We leuken ze ook op met accessoires als luxe afneemtassen met veel vakken.”

1ALBA Brooks Edition 12Sept2015 FrieslandHolland P9121810   3 ALBA Unique Brooks FrieslandHolland
Alba Ciclone Brooks Edition Unique met leren zadel, zadeltassen, handvatten en afneemtassen van het Engelse merk Brooks. Official dealer Weerman Fietsen in Wolvega voorzag de standaard Alba Ciclone ook van een Satori verende zadelpen en van een TranzX stuur dat snel verstelbaar is zonder inbussleutels.
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com
1P9121363   2 ALBA Unique Brooks Waddenzee
Alba Ciclone Brooks Edition Unique.
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com

Unique
Na de modificatie krijgen de merkfietsen het predicaat ‘Unique’ op het frame. Unique Cycling is een exclusieve fietsvakantieformule, naast de Elfsteden e-bike testarrangementen met standaard merkfietsen, zoals met de hele lijn van Batavus.
Hendriks: “De toevoeging Unique staat voor ‘opgewaardeerd tot het summum van gebruiksvriendelijkheid, comfort, veiligheid, degelijkheid en soms eigenaardigheid’. Zo rijdt er nu een Koga Unique door Friesland met een gemakkelijk handmatig te verstellen stuur van Gazelle.”

Van de nieuwe Trek T500+ liet het bureau de “plakkerige” kunststof handvatten door een leren versie vervangen en de bekabeling en de bevestiging van het display verbeteren. De slappe middenstandaard werd verruild voor een solidere achterstander zodat de fiets stabiel staat bij bepakking.

In de categorie ‘zeer exclusief’ valt de Alba Ciclone Brooks Edition e-bike met een zonder sleutels verstelbaar Tranz-X stuur, een Satori verende zadelpen en leren handvatten, zadel, zadeltas, stuurtas en afneemtassen van het Engelse merk Brooks.
“We gaan meer merken opnemen. Uitgangspunt voor ons is dat de fabrieksfiets, de basis, al heel goed is. We gaan geen bouwmarktfietsen opwaarderen.”

2a KOGA Unique Gazelle stuurpen FrieslandHolland   2b KOGA P8210453
De Koga E-DeLuxe 522 kWh Unique kreeg een gemakkelijk handmatig verstelbaar stuur van Gazelle. De bijna €3.500,- kostende super Koga heeft standaard wel luxe leren handvatten en een mooi leren zadel, maar een zonder sleutels verstelbaar stuur is niet leverbaar. Die zit bijvoorbeeld wel weer standaard op de veel goedkopere en ook goed presterende Trek 500+.
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com

Beginners willen sportieve of chique e-bike
De fietsen worden door de wijzigingen en toevoegingen in aanschaf € 50,- tot € 500,- per stuk duurder. “Maar dan heb je ook een super fiets,” vindt Hendriks. “De interesse voor het uitproberen van kwaliteits e-bikes tijdens een testvakantie is groot. De belangstelling gaat uit naar e-bikes met een sportieve of chique uitstraling die stil, licht en comfortabel zijn en een grote actieradius hebben. De gemiddelde leeftijd van de interessegroep daalt richting 30. Onder hen zitten ook steeds meer mensen die normaliter niet veel fietsen. Tijdens onze testarrangementen ontdekken nieuwelingen hoe leuk ebiken is: per dag veel meer zien en beleven dan op een gewone fiets of als je wandelt. En veel comfortabeler. Als er een regenbui dreigt kun je zonder grote inspanning met opgevoerd tempo je einddoel bereiken of een plek om te schuilen.”

1P9271277   1P9250947
De Koga E-DeLuxe 522 kWh Unique.
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com

Rol fietsspecialist
Friesland Holland wil ook fietsenmakers buiten Friesland, bijvoorbeeld in België en Duitsland, betrekken bij haar opwaarderingsactiviteiten.
“Met velen hebben we al contact als promotors van onze Elfsteden-fietsvakanties. Zij zijn de snelste en bekwaamste dienstverleners op fietsgebied. Geen internetwinkel en mobiele fietsenmaker komt in de buurt van hun service. Mensen die bij ons de ideale e-bike hebben ontdekt, adviseren wij voor aankoop naar de dealer bij hen in de buurt te gaan. Wij verkopen geen fietsen, maar adviseren wel nadrukkelijk in zee te gaan met een fietsenwinkel met werkplaats. Een elektrische fiets heeft soms storingen die de fietsenmaker in een zucht heeft verholpen. Ook periodiek onderhoud is een must.”

5 UniqueCycling FrieseWouden Lindevallei Wolvega FrieslandHolland   1ALBA Brooks Edition 12Sept2015 FrieslandHolland P9121810
Unique Cycling in de Lindevallei bij Wolvega, vakantieregio Friese Wouden.
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com www.goudenfriesewouden.nl

Volgens Hendriks is er eer en verdienste te behalen aan het customizen van fietsen. “Gemodificeerde e-bikes zijn comfortabeler en bedrijfszekerder dan de standaard e-bikes. De consument wil wel betalen voor aantoonbaar betere kwaliteit. Dat ontdekken we ook op fietsbeurzen. De fiets is hét sport- en recreatievoertuig voor een groeiende groep senioren die veiligheid en comfort zeer belangrijk vinden. En jonge mensen trouwens ook. Zij hebben vaak een fiets voor het werk én één voor sport en recreatie.”

6 UniqueCycling WaddenzeeRoute FrieslandHolland   1P9120953
Unique Cycling langs de Waddenzeeroute, vakantieregio Waddenzeeland
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com www.waddenzeeland.nl

Friesland Fietsexperience
Hendriks wil van de provincie Friesland “de grootste fietsexperience ter wereld” maken met de Elfstedenroute (254 km) als langste testcircuit.
“Volledig onafhankelijk van fabrieken en verkopers. Rijwielhandelaren kunnen met een gerust hart klanten, die graag bepaalde merken en modellen willen uitproberen, naar ons sturen voor uitgebreide testritten met meerdere fietsen in de échte praktijk. Voor de koop van het uitverkoren merk en model moet de testende gast bij zijn eigen fietsspecialist zijn. Wij gaan daar absoluut niet tussen zitten, dus geen provisies en dergelijke.”

1aP9250220   4 Trek Unique Achterstander FrieslandHolland
De Trek 500+ Unique kreeg in afwijking van de standaarduitvoering o.a. leren handvatten en een achterstandaard.
www.uniquecycling.nl www.frieslandtravel.com

Meer informatie over fietsvakanties in Friesland:
www.uniquecycling.nl
www.frieslandtravel.com