Publicatiedatum: 16 april 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Prototype unieke vierwielige elektrische fiets op show in Home Center Wolvega

Friese Duo E-bike als Elfstedencruiser, golfkar en fietstaxi

WOLVEGA (NL) – Met z’n tweeën gezellig naast elkaar, sportief en comfortabel de Elfstedenroute fietsen? Een passagier meenemen? De culturele hoofdstad van Europa in 2018, Leeuwarden, verkennen? Het kan al dit voorjaar met de vierwielige ‘Fryslân Duo E-bike’ die het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, laat ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de tweepersoons vierwieler met trapondersteuning, na dit testjaar, in Friesland wordt geproduceerd.

De ‘Fryslân Duo E-bike’ wordt momenteel in Friesland getest.Het prototype is te zien op de Holland E-bike show die wordt gehouden van 27 tot en met 29 maart 2014 in het woonwinkelcentrum Home Center in Wolvega. De passagier mag, maar hoeft niet mee te trappen. Actief meedoen loont, want als twee trappen wordt de actieradius verdubbeld. De bestuurder en de passagier hebben hun eigen versnellingshendel.
De ‘Fryslân Duo E-bike’ wordt momenteel in Friesland getest.
Het prototype is te zien op de Holland E-bike show die wordt gehouden van 27 tot en met 29 maart 2014 in het woonwinkelcentrum Home Center in Wolvega.
De passagier mag, maar hoeft niet mee te trappen. Actief meedoen loont, want als twee trappen wordt de actieradius verdubbeld. De bestuurder en de passagier hebben hun eigen versnellingshendel.

Directeur Albert Hendriks verwacht grote internationale belangstelling voor de vierwielige fiets waarbij zelfs een industrieel ontwerper was betrokken. “Er is al een prototype dat heel goed functioneert en te zien is op de Holland E-bike show die van 27 tot en met 29 maart 2014 in Home Center in Wolvega wordt gehouden.”

Met de ‘Fryslân Duo E-bike’ kunnen dezelfde snelheden worden gehaald als met een moderne eenpersoons E-bike, max. 25 km per uur. Er komen diverse uitvoeringen, zoals met een picknickmand of kofferdrager.
Met de ‘Fryslân Duo E-bike’ kunnen dezelfde snelheden worden gehaald als met een moderne eenpersoons E-bike, max. 25 km per uur. Er komen diverse uitvoeringen, zoals met een picknickmand of kofferdrager.

De ontwikkelaar en constructeur, Herbert Vissers in Lelystad, past op verzoek van het toerismebureau de nieuwste elektromotoren en accu’s toe, om een actieradius van minstens 60 km te halen. Dat is nodig om bijvoorbeeld de Elfstedentocht of andere lange afstand tochten in vijf dagen te kunnen fietsen. Ook ten aanzien van de ergonomie worden nog een paar kleine aanpassingen gedaan.

Met zonnepanelen
“Het wordt een hippe en zeer praktische funfiets, ook leverbaar met een dakje met zonnepanelen om al fietsend stroom op te wekken,” zegt directeur Albert Hendriks.
“De ‘Fryslân Duo E-bike’ krijgt een vlotte jonge uitstraling, maar qua verhuur mikken we ook op senioren en mensen met een berperking, zoals een evenwichtsstoornis. We maken een fiets voor iedereen. Je kunt ‘m ook inzetten als taxi of als een soort golfkar om bijvoorbeeld het centrum van Leeuwarden te verkennen en om de vele bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken.”

Op fietspaden
De Duo E-bike mag met een breedte van 98 cm gewoon over fietspaden. De lengte is 197 cm en het gewicht bedraagt 52 kg. De elektro-toerfiets staat op vier 20 inch wielen. Afhankelijk van het accupakket bedraagt de actieradius tussen de 30 en 60 km. In de ecostand kan de Duo E-bike grotere afstanden halen zonder bij te laden. De huurprijs wordt €45,- per dag. De verkoopprijs zal rond de €4.500,- liggen, verwacht Fryslân-promotor Albert Hendriks. “Dat is niet veel, aangezien een heel goede tweewielige e-bike al rond de €3.000,- kost.”

Info: www.ebikeshow.nl